Prima Pura DU

Euroma develops taste solutions based on herbs and spices from all over the world, as a natural ingredient in all kinds of foods that can be found in the supermarket.

In the past, herbs and spices were made food-safe by means of gassing or irradiation. “There must be an other way”, was the thought of Kees den Uijl, Business Development Manager at Euroma, more than twenty years ago. He came across steam technology in a different sector and decided to give it a try. As a result, Kees developed the Prima Pura® system for Euroma as an applied method to microbiologically treat herbs and spices.

More than 20 years later, this specific steam technology now is used on a large scale for decontaminating herbs and spices. And not only by Euroma.
The application is picked up by several parties within the herbs and spices processing industry and is regarded as an industry standard worldwide.

In this video, Kees den Uijl explains the great benefits in terms of safety, quality and shelf life – introducing the modernized system that was set up in the new Zwolle factory.

Industriële standaard

Ruim 20 jaar na dato wordt deze specifieke stoomtechnologie op grote schaal ingezet voor het decontamineren van kruiden en specerijen. En niet alleen door Euroma. De toepassing is inmiddels
door meerdere partijen binnen de kruiden verwerkende industrie opgepikt en geldt wereldwijd als een industriële standaard. Het resultaat is een verhoogde veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van kruiden en specerijen.

Complexe materie

Euroma heeft de stap om kruiden en specerijen met stoom te behandelen ruim twintig jaar geleden genomen. Het toepasbaar maken van de stoomtechnologie voor deze producten was echter niet eenvoudig. In de loop der tijd zijn er complexe vraagstukken doorlopen om de technologie en het proces te optimaliseren en te voldoen aan de steeds striktere  eisen die vanuit wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid worden gesteld. Een voorbeeld is het kunnen waarborgen van de kwaliteit van kruiden en specerijen, ook al worden zij vaak blootgesteld aan vocht en droging door verhitting.

Volledig computergestuurd

Anno 2019 is de Prima Pura installatie een volledig gemoderniseerd en computergestuurd systeem.
De processen kunnen nauwkeurig worden gestuurd en gevolgd, op maat voor het betreffende product en voedingssegment. Met de hedendaagse installatie, dat het hart van de nieuwe state-of-the-art fabriek in Zwolle vormt, is het mogelijk om ook direct op maat in-line te malen en te verpakken.
Van grondstof naar eindproduct in een volledig gesloten systeem.

De kracht van smaak

Een bijkomend voordeel –  naast de verhoogde veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid – is dat voedingsmiddelen, die deze met stoom behandelde kruiden en specerijen bevatten, in veel gevallen minder bewerkingen nodig hebben om bacteriën weg te houden. En dat betekent winst op het gebied van smaak en textuur. Daarnaast hebben natuurlijke kruiden en specerijen de mooie eigenschap dat ze andere smaken kunnen versterken en bij kunnen dragen aan de zoutbeleving, waardoor minder zout kan worden gebruikt. Expertise die Euroma tot in de finesse beheerst.
Door met deze gedachte uitgebalanceerde recepturen samen te stellen of opnieuw te formuleren, kan met minder zout de smaak op gang worden gebracht. Een ‘zoutbeleving’ dus zonder (of met minder) zout. Ook spelen kruiden en specerijen een grote rol in de ontwikkeling van clean label producten. 

Impact industrie en maatschappij

De ontwikkeling en toepassing van de stoomtechnologie in het kruiden- en specerijensegment heeft grote industriële impact en maatschappelijke relevantie. Met de implementatie heeft zich een wereld aan toepassingsmogelijkheden en nieuwe smaken uit diverse continenten ontrold. Voor Euroma, voor de kruiden- en voedselverwerkende industrie en voor de consument.


Prima Pura technische installatie voor stoombehandeling kruiden en specerijen

ir. Kees den Uijl, Business Development Manager bij Koninklijke Euroma B.V.